geneioplastiki

Γενικές Πληροφορίες

  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-2 ώρες.

  Διάρκεια νοσηλείας: Ο ασθενής αποχωρεί από την κλινική την ίδια μέρα.

Είδος αναισθησίας: Υπό Τοπική Αναισθησία

Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της γενειοπλαστικής είναι ορατό μετά από 2 ημέρες οπότε και αφαιρείται η πιεστική επίδεση.

Περιγραφή διαδικασίας
Τι είναι;

Η γενειοπλαστική ή πωγωνοπλαστική είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης του πηγουνιού (πώγωνος). Πραγματοποιείται είτε αύξηση είτε ελάττωση του πηγουνιού, ανάλογα με το αν υπάρχει πρόβλημα υπερτροφίας ή υποπλασίας αυτού.

Σκοπός της γενειοπλαστικής είναι να δημιουργήσει ένα αρμονικό πρόσωπο με σωστές αναλογίες.

Ενδείξεις:

 Όταν το πηγούνι απέχει άνω του ενός εκατοστού από τον κάθετο άξονα του προσώπου, τότε ενδείκνυται η αυξητική γενειοπλαστική. Επίσης, αυξητική γενειοπλαστική γίνεται και για την αντιμετώπιση μικρού πηγουνιού στα πλαίσια της γήρανσης του προσώπου.

  • Όταν παρουσιάζει υπερτροφία η μύτη σε συνδυασμό με μακρογενεία, τότε ενδείκνυται η μειωτική γενειοπλαστική. Με τη σμίκρυνση της κάτω γνάθου επαναφέρεται η συμμετρία και αρμονία του προσώπου με ή χωρίς συνδυασμό με ρινοπλαστική.
Τι επιλογές υπάρχουν
Χειρουργικές τεχνικές

Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές τεχνικές για την αυξητική γενειοπλαστική.

  1. Περιλαμβάνει την οστεοτομία και οστεομετάθεση της κάτω γνάθου «δίκην συρταριού». Στην περίπτωση αυτή εκτέμνεται ένα σφηνοειδές οστικό τεμάχιο της κάτω γνάθου που αντιστοιχεί στην άκρη του πηγουνιού και καθηλώνεται λίγα χιλιοστά ή εκατοστά πιο μπροστά.
  2. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενθέματος κυρίως σιλικόνης κατάλληλου μεγέθους και σχήματος που καθορίζεται προ-εγχειρητικά. Ως ένθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης οστεοχόνδρινο τμήμα της μύτης μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Και στις δύο χειρουργικές τεχνικές η προσπέλαση του πηγουνιού γίνεται διαμέσου ενδοστοματικής τομής στα όρια των ούλων κάτω γνάθου και του βλεννογόνου κάτω χείλους.

Χειρουργική τεχνική μειωτικής γενειοπλαστικής

Επιτελείται οστεκτομή με τη χρήση οστεοτόμου για σμίκρυνση της κάτω γνάθου και ίσως χρειαστεί και οστεοσύνθεση. Το τραύμα συρράπτεται ενδοστοματικά και εφαρμόζεται πιεστική επίδεση.

Η προσπέλαση του πηγουνιού γίνεται διαμέσου ενδοστοματικής τομής στα όρια των ούλων κάτω γνάθου και του βλεννογόνου κάτω χείλους, όπως και στην αυξητική γενειοπλαστική.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική πορεία

Για μία εβδομάδα χορηγούνται συστηματικά αντιβιοτικά σε συνδυασμό με τοπική αντισηψία. Επίσης συνιστάται η λήψη υγρής τροφής για το χρονικό αυτό διάστημα.

Με την πάροδο των 2 ημερών αφαιρείται η πιεστική επίδεση και μετά 7 ημέρες τα ενδοστοματικά ράμματα.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητές του μετά από μία εβδομάδα, με προσοχή ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός της περιοχής.

Εξωτερικές τομές που να μαρτυρούν την επέμβαση δεν υπάρχουν και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Η  γενειοπλαστική όταν επιτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό στερείται σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Το αιμάτωμα, η φλεγμονή ή η μετατόπιση του ενθέματος είναι οι σημαντικότερες, αλλά εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές που μπορούν να παρατηρηθούν.

Πότε επιλέγεται
Αναίμακτη Γενειοπλαστική

Με τον όρο αναίμακτη γενειοπλαστική εννοούμε κυρίως την αυξητική γενειοπλαστική που επιτυγχάνουμε με την έγχυση ενέσιμων υλικών όπως το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα του πηγουνιού.

Πρόκειται για μια τεχνική που έχει ένδειξη σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις μικρών προβλημάτων.

Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική που γίνεται με τοπική αναισθησία σε 10 λεπτά στον χώρο του ιατρείο.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δε δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα υποπλασίας πηγουνιού και ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο καθώς χρειάζεται επανάληψη με την πάροδο συνήθως 1,5 χρόνου.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


Συχνές Ερωτήσεις

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ο συνδυασμός της μεγάλης μύτης με το μεγάλο πηγούνι, οπότε και η γενειοπλαστική συνδυάζεται με τη ρινοπλαστική και τότε ο συνδυασμός των δύο αυτών επεμβάσεων ονομάζεται προφιλοπλαστική γιατί αναδιαμορφώνει πλήρως το προφίλ του προσώπου.

Συνιστάται η επιστροφή στην εργασία του ασθενούς να γίνεται μετά από 1 εβδομάδα, οπότε και έχουν αφαιρεθεί και τα ενδοστοματικά ράμματα.

Προτείνεται να αποφεύγει την σωματική άσκηση και το γυμναστήριο για τις επόμενες 2 εβδομάδες από την πλαστική στο πηγούνι.

Το αποτέλεσμα της γενειοπλαστικής είναι ορατό με την πάροδο των 2 ημερών που αφαιρείται η πιεστική επίδεση και οριστικοποιείται τους επόμενους 2 μήνες.