rinoplastiki

Γενικές Πληροφορίες

  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι 2 ½ – 3 ώρες.

  Διάρκεια νοσηλείας: Ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει την ίδια ημέρα ή και να παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ.

Είδος αναισθησίας: Υπό Γενική Αναισθησία ή Βαριά Μέθη

Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι ορατό μετά από 10-14 ημέρες οπότε και υποχωρούν οι μελανιές και το οίδημα.

Περιγραφή διαδικασίας
Τι είναι;

Η μύτη αποτελεί την κεντρική αισθητική μονάδα του προσώπου και η συμμετρία και το μέγεθός της επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση του ατόμου και όπως είναι φυσικό και την αυτοπεποίθηση του.

Το σχήμα και το μέγεθος της μύτης ποικίλει από άτομο σε άτομο, μεταξύ αντρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ διαφορετικών φυλών. Στόχος της ρινοπλαστικής είναι να αποκαταστήσει τη συμμετρία του προσώπου, αλλά και να δώσει λύση σε τυχόν λειτουργικά προβλήματα. Οποιαδήποτε μεταβολή της μορφολογίας της μύτης μετά από τραύμα ή επέμβαση επηρεάζει σημαντικά την ισορροπία του προσώπου την οποία καλείται να αποκαταστήσει ο πλαστικός χειρουργός. Για το λόγο αυτό η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση της μύτης με τη ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση απόλυτα εξατομικευμένη, που πραγματοποιείται από τους Πλαστικούς Χειρουργούς της Advanced Plastic Surgery με εξειδίκευση στον τομέα τόσο της αισθητικής όσο και της λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Ενδείξεις

Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), ως αισθητική αλλά και λειτουργική επέμβαση, στοχεύει στη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης και, αν απαιτείται, της λειτουργικότητάς της. Ρινοπλαστική δεν σημαίνει μείωση της ρινός. Στόχος της επέμβασης είναι να προσαρμόσουμε τη μύτη στο πρόσωπο του εκάστοτε ανθρώπου. Γενικά οι γυναίκες επιθυμούν να μειώσουν το μέγεθος της μύτης, ενώ οι άντρες με το παχύ δέρμα να την εξισορροπήσουν.

Ιδανικοί υποψήφιοι
Σε ποιους απευθύνεται
Ρινοπλαστική μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ενήλικας επιθυμεί να αλλάξει την εμφάνιση της μύτης του.

Το αισθητικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ρινοπλαστική μπορεί να ποικίλει, π.χ. μεγάλη (υπερτροφία πυραμίδας ρινός) ή γαμψή μύτη, στραβή μύτη, μεγάλα πτερύγια κλπ.

Πέρα από τα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ρινοπλαστική βοηθά σε πολλές περιπτώσεις στη βελτίωση της αναπνοής, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις συνύπαρξης αισθητικού προβλήματος της μύτης με σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, κ.α. που συχνά προκαλεί δυσχέρεια στην αναπνοή.

Η διαδικασία
Χειρουργική τεχνική
Υπάρχουν δύο βασικές προσπελάσεις για την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής.

Η ανοιχτή και η κλειστή μέθοδος. Η κύρια διαφορά τους εξωτερικά  έγκειται σε μια μόνο επιπλέον τομή στην περιοχή της στυλίδας η οποία όμως δεν είναι εμφανής. Τα πλεονεκτήματα όμως που προσφέρει η ανοικτή ρινοπλαστική είναι απείρως περισσότερα από αυτά της κλειστής. Η λεπτή και προσεκτική παρέμβαση στο σκελετό της μύτης για την αποκατάσταση τόσο των αισθητικών όσο και των λειτουργικών προβλημάτων μπορούν να προσεγγιστούν πολύ πιο εύκολα με την ανοιχτή προσπέλαση.

Και οι δύο τύποι επέμβασης μπορούν να συνδυαστούν με  διαφραγματοπλαστική και κογχοπλαστική για τη λειτουργική αποκατάσταση της αναπνευστικής οδού.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική πορεία
Μετά το πέρας της επέμβασης τοποθετείται τόσο εξωτερικός όσο και εσωτερικός νάρθηκας για την σταθεροποίηση της μύτης.

Ο ειδικός θερμοπλαστικός νάρθηκας που τοποθετείται εξωτερικά είναι πολύ διακριτικός και ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα μετά το χειρουργείο. Ο εσωτερικός νάρθηκας χάρις στους εσωτερικούς αεραγωγούς που φέρει επιτρέπει τη δίοδο του αέρα, κάνοντας τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη.

Και οι δύο νάρθηκες αφαιρούνται σε ένα διάστημα 8 – 10 ημέρες. 

Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού νάρθηκα απαιτείται προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες να την αποφυγή τραυματισμού της μύτης κατά λάθος.

Κάποιες μελανιές και οίδημα γύρω από τα μάτια είναι μια συνηθισμένη κατάσταση η οποία υποχωρεί τις επόμενες ημέρες. Η χρήση ψυχρών επιθεμάτων βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος και των εκχυμώσεων. Η εμπειρία και η επιδεξιότητα του χειρουργού, ο τρόπος που χειρίζεται τους ιστούς έχουν μεγάλη σημασία για το μετεγχειρητικό οίδημα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι η ρινοπλαστική είναι μια επώδυνη διαδικασία αυτό αποτελεί έναν μύθο. Ο πόνος είναι ανεκτός και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος. Η λήψη ενός Depon ή Ponstan είναι αρκετή για να υποχωρήσει ο πόνος.

Με την πάροδο 3 – 6 μηνών, η μύτη είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά πάροδο ενός έτους. Οι αλλαγές όμως που πραγματοποιούνται σε αυτήν τη περίοδο δεν είναι αντιληπτές από τους ασθενείς.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ρινοπλαστικής είναι σχετικά σπάνιες και περιορίζονται με τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής, την προληπτική αντιβιοτική αγωγή και την τήρηση των οδηγιών από τον ασθενή.

Πότε επιλέγεται
Αναίμακτη ρινοπλαστική
Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις είναι δυνατό να διορθώσουμε την εικόνα της μύτης με την αναίμακτη ρινοπλαστική που δεν είναι άλλο από έγχυση υαλουρονικού οξέος.

Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γρήγορη, αναίμακτη και χωρίς αποθεραπεία. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για όλες τις μύτες, αλλά μόνο για μικρού μεγέθους μύτες με μικρές δυσμορφίες.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και διαρκεί περίπου ένα χρόνο ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


Αποτελέσματα Θεραπείας

Συχνές Ερωτήσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται κοντά στην ενηλικίωση του ενδιαφερόμενου, όπου και η ανάπτυξη του έχει ολοκληρωθεί και φυσικά δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας για τη διενέργεια της πλαστικής μύτης.

Η πλαστική μύτης σκοπό έχει να βελτιώσει αισθητικά και λειτουργικά τα προβλήματα του κάθε ασθενούς, οπότε σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η όσφρηση. Επομένως, με το πέρας των πρώτων 10-14 ημερών οπότε και υποχωρεί το οίδημα, ο ασθενής έχει πλήρη επαναφορά της όσφρησης του.

Σε χρονικό διάστημα 3-6 μήνες η μύτη θα έχει το επιθυμητό σχήμα και η τελικό και μόνιμο αποτέλεσμα θα ολοκληρωθεί περίπου στο πρώτο έτος.

Επιτυχία της πλαστικής επέμβασης μύτης είναι το σωστό και φυσικό αποτέλεσμα που ακολουθεί τη συμμετρία και τη δομή του προσώπου καθώς και τους αισθητικούς κανόνες.

Όταν τα παραπάνω ακολουθούνται τότε η μύτη δε θα φαίνεται ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση αλλά όλοι θα αναρωτιούνται τι έχει αλλάξει και έχει ομορφύνει το σύνολο του προσώπου.

Το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν τις πρώτες 10-14 ημέρες από την επέμβαση.

Δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, οπότε και οι μελανιές έχουν υποχωρήσει, μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και εργασία του.

Συστήνεται αποφυγή άρσης βάρους και σωματικής άσκησης για τουλάχιστον 1 μήνα μετά την επέμβαση.

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι ασθενείς να είναι επηρεασμένοι από τις τάσεις, την μόδα και τους celebrities με αποτέλεσμα να ζητούν από το γιατρό τους κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στην Advanced Plastic Surgery, η ιατρική ομάδα των Πλαστικών μας Χειρουργών, αφού πρώτα εξεταστεί ο ασθενής, η δομή του προσώπου του και οι αναλογίες του, θα προτείνουν  μια πλήρως εξατομικευμένη λύση η οποία θα είναι αρμονικά προσαρμοσμένη και ταιριαστή στο πρόσωπο του ασθενούς.