otoplastiki

Γενικές Πληροφορίες

  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι 1 – 1 ½ ώρα.

  Διάρκεια νοσηλείας: Ο ασθενής αποχωρεί από την κλινική την ίδια ημέρα.

Είδος αναισθησίας: Υπό τοπική ή γενική αναισθησία αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς.

Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι ορατό μετά από 5 ημέρες οπότε και αφαιρείται ο πιεστικός επίδεσμος.

Περιγραφή διαδικασίας
Τι είναι;
Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που αποκαθιστά τη δυσμορφία των «πεταχτών αυτιών» καθώς και οποιασδήποτε εκ γενετής ή επίκτητης ανωμαλίας των αυτιών.

Τα αισθητικά αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι εξαιρετικά, βελτιώνοντας σημαντικά την εμφάνιση και τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του ατόμου.

Ενδείξεις

Τα «αφεστώτα ώτα» ή «πεταχτά αυτιά» είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει δυσμενώς την εμφάνιση και την ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν από τη δυσμορφία αυτή, καθώς τα αυτιά αποτελούν μια σημαντικότατη αισθητική μονάδα της κεφαλής, οριοθετώντας τα πλάγια όριά της. Τα πεταχτά αυτιά εμφανίζονται πρώιμα από την νηπιακή ηλικία.

Πολύ συχνός είναι ο συνδυασμός των πεταχτών αυτιών με απουσία σχηματισμένης  ανθέλικας με αποτέλεσμα το πτερύγιο να εμφανίζεται ως αποπλατυσμένος δίσκος δίνοντας ένα πολύ άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μία άλλη περίπτωση εφαρμογής της ωτοπλαστικής είναι η απλασία πτερυγίου ωτός (αγενεσία αυτιού), κατά την οποία παρουσιάζεται πλήρης ή μερική έλλειψη πτερυγίου ωτός στην οποία μπορεί να γίνει αποκατάσταση με χρήση αυτόλογων ή συνθετικών υλικών.

Επίσης, πολύ συχνή είναι η διαταραχή του «δισχιδούς λοβίου», που παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες οι οποίες φορώντας βαριά σκουλαρίκια έχουν δημιουργήσει ένα διαχωρισμό στο κάτω μέρος του λοβίου του αυτιού.

Η διόρθωση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κριτήρια επιλογής
Κατάλληλη ηλικία

Στα παιδιά με αφεστώτα ώτα προτείνεται η διόρθωση να γίνεται πριν την έναρξη του σχολείου, περίπου στην ηλικία των 6 ετών, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Στην ηλικία αυτή έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του χόνδρου των πτερυγίων.

Εξαιρετικά συχνή και με απόλυτη ένδειξη είναι η διόρθωση των πεταχτών αυτιών σε ενήλικες άνδρες ή γυναίκες, διορθώνοντας ένα αισθητικό μειονέκτημα και βελτιώνοντας σημαντικά την εμφάνιση του ατόμου.

H ωτοπλαστική ή πλαστική αυτιών αποσκοπεί στην επάνοδο των πτερυγίων των αυτιών στη φυσιολογική τους θέση.

Η διαδικασία
Χειρουργική τεχνική
Η ιδανικότερη ηλικία αποκατάστασης των αφεστώτων ώτων είναι πριν τη σχολική ηλικία.

Στα παιδιά η ωτοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ οι ενήλικες μπορεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση υπό τοπική αναισθησία.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Advanced Plastic Surgery επιτελείται η ωτοπλαστική υπό τοπική αναισθησία στο πλείστο τον περιπτώσεων, κάτι που κάνει την επέμβαση ασφαλέστατη, ενώ ο ασθενής μπορεί αμέσως να επιστρέψει στο σπίτι του.

Με την ωτοπλαστική επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση το πτερύγιο του ωτός και επανασχηματίζεται η ανθέλικα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι τα πεταχτά αυτιά είναι και μεγάλα σε μέγεθος. Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει μείωση του μεγέθους του πτερυγίου του αυτιού και η μόνη παρέμβαση που απαιτείται είναι η επανατοποθέτηση στη σωστή θέση.

Γίνεται τομή στην εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου δια μέσου της οποίας υπάρχει πρόσβαση για την τοποθέτηση ραμμάτων τόσο στο πτερύγιο (ράμματα Mustarde) όσο και μεταξύ του πτερυγίου και της μαστοειδούς αποφύσεως (ράμμα τυπου Furnas) για την καθήλωση του πτερυγίου στην σωστή θέση.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική πορεία

Αμέσως μετά την ωτοπλαστική τοποθετείται στα αυτιά και γύρω από την κεφαλή πιεστικός επίδεσμος που παραμένει για 5 ημέρες. Αλλαγές δεν απαιτούνται στο παραπάνω διάστημα  οπότε και η πρώτη αλλαγή γίνεται με την αφαίρεση του επιδέσμου. Ο ασθενής μπορεί να λουστεί με αντισηπτικό προϊόν ενώ δεν απαιτείται κοπή ραμμάτων καθώς είναι απορροφήσιμα και θα φύγουν μόνα τους μετά πάροδο 2 εβδομάδων.

Ο πόνος είναι υποκειμενικό αίσθημα και σε κάποιους είναι πιο έντονος , ενώ άλλοι δεν τον νιώθουν καθόλου μετεγχειρητικά. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι υποφερτός και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα του τύπου του Depon ή Ponstan (όχι όμως ασπιρίνη).

Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου ο ασθενής πρέπει να φοράει για έναν μήνα μια κορδέλα για την αποφυγή τυχόν τραυματισμού.

Ουλές και σημάδια δεν υπάρχουν, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμη και την επόμενη ημέρα στην εργασία του.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ωτοπλαστικής είναι σπάνιες στα χέρια έμπειρων και εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών. Το αιμάτωμα στην περιοχή του πτερυγίου και η φλεγμονή αν συμβούν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με παροχέτευση και λήψη αντιβίωσης από το στόμα.

Στην Advanced Plstic Surgery, η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τους πλαστικούς χειρουργούς και χρησιμοποιείται στο πλείστο των περιπτώσεων τοπική αναισθησία με συνέπεια οι επιπλοκές είναι πρακτικά μηδενικές.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


Αποτελέσματα Θεραπείας

Συχνές Ερωτήσεις

Τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμα, αλλάζοντας την εικόνα του/της ασθενούς. Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν επηρεάζονται από την ανάπτυξη του πτερυγίου του αυτιού όσο ο ασθενής μεγαλώνει.

Η ωτοπλαστική είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ μικρές ενοχλήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν εντός της πρώτης μετεγχειρητικής ημέρας λύνονται με τη λήψη ήπιου αναλγητικού.

Οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 5 ημέρες μετά την αφαίρεση δηλαδή του πιεστικού επιδέσμου. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 1 εβδομάδα περίπου και με πολύ προσοχή στις δραστηριότητες και το έντονο παιχνίδι.