01_breast

Γενικές Πληροφορίες

  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-1 ½ ώρα.

  Διάρκεια νοσηλείας: Η ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ.

Είδος αναισθησίας: Υπό Γενική Αναισθησία

Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους είναι άμεσα ορατό, ενώ οι λεπτομέρειές του είναι εμφανείς μετά 3-12 βδομάδες οπότε και υποχωρεί το οίδημα.

Περιγραφή διαδικασίας
Τι είναι;
Η αυξητική στήθους αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις μεταξύ των γυναικών.

Το μέγεθος, το σχήμα και η λειτουργία του στήθους της γυναίκας παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εικόνα και τη ψυχολογία της.  Τα πρότυπα της εικόνας του στήθους διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον που ζει η γυναίκα.

Είναι λογικό ότι η γυναίκα της οποίας το στήθος υπολείπεται σε  μέγεθος έναντι των άλλων γυναικών μπορεί να νιώσει ότι έχει μειωμένη θηλυκότητα και να έχει εν γένει αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τη ζωή της. Στην περίπτωση αυτή, οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν σε πλαστική επέμβαση αύξησης του στήθους τους.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Οι γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν αυξητική στήθους επιδιώκουν τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης και παράλληλα την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της θηλυκότητάς τους.

Γυναίκες που παρατηρούν ότι το στήθος τους έχει χάσει τον όγκο και το σχήμα του, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή εγκυμοσύνη, καθώς και όσες θα επιθυμούσαν να έχουν μεγαλύτερο στήθος πρέπει να απευθύνονται στον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό για αυξητική στήθους.

Πότε συνιστάται;
Ενδείξεις
Οι κύριες ενδείξεις για αυξητική στήθους είναι η ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη υποπλασία ή απλασία των μαστών.

Η ετερόπλευρη υποπλασία είναι συνήθως τραυματικής ή συγγενούς αιτιολογίας. Μικρού βαθμού ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών είναι φυσιολογική και υπάρχει στις περισσότερες γυναίκες.

Η αμφοτερόπλευρη υποπλασία διακρίνεται σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά της:

Βαθμός Ι: Η υποπλασία αφορά στον μαζικό αδένα, αλλά και το λίπος αυτού

Βαθμός ΙΙ: Υποπλασία που χαρακτηρίζεται από πλήρη αγενεσία (έλλειψη) του λιπώδους ιστού του μαστού

Βαθμός ΙΙΙ: Υποπλασία κατά την οποία όλα τα ανατομικά στοιχεία του μαστού είναι παρόντα, αλλά η ανάπτυξή τους υπολείπεται σημαντικά.

Ανάλυση
Χειρουργική Τεχνική
Στην αυξητική στήθους τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης με διάφορες τεχνικές.

Τα ειδικά ενθέματα σιλικόνης διακρίνονται σε λείας επιφάνειας και σε τραχείας επιφάνειας, ανάλογα με την υφή της εξωτερικής επιφάνειάς τους καθώς και σε στρογγυλά ή ανατομικά. Αυτά τοποθετούνται είτε κάτω από το μαζικό αδένα είτε εν μέρει κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ.

Οι κλασικές προσπελάσεις για την είσοδο και τοποθέτηση του ενθέματος είναι η μασχαλιαία (όταν το ένθεμα τοποθετείται από τομή που γίνεται στη μασχάλη, η περιθηλαία (όταν η τομή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω) και η υπομαστική (όπου η τομή γίνεται στο δέρμα της πτυχής του μαστού).

Η προσπέλαση για την τοποθέτηση του ενθέματος εξαρτάται από την επιθυμία της ασθενούς αλλά και από τον ιατρό που θα εξηγήσει τα υπέρ και κατά της διαφορετικής τεχνικής. Η τεχνική εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή και μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις αναλύεται μαζί με την ασθενή. Το είδος και το μέγεθος του ενθέματος εξαρτάται από τον αρχικό όγκο του μαστού, καθώς και από το επιθυμητό αποτέλεσμα και αποφασίζεται μαζί με την ασθενή.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα για προσομοίωση του αποτελέσματος μέσα από δειγματολόγιο, προκειμένου η ασθενής να έχει την δυνατότητα επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος.

Τι να γνωρίζετε
Διάρκεια ζωής ενθεμάτων

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για την αυξητική στήθους έχουν διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών είναι αμερικανικής κατασκευής και είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Το κάθε ένθεμα συνοδεύεται από σειριακό αριθμό και μετά το πέρας της επέμβασης η ασθενής λαμβάνει μια προσωποποιημένη ταυτότητα.

Παρότι η διάρκεια ζωής των ενθεμάτων είναι άνω των 10 ετών, ενδέχεται η γυναίκα να επιλέξει να αλλάξει τα ενθέματα μετά από κάποια χρόνια, λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης, είτε γιατί επιθυμεί ένα άλλο μέγεθος στήθους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ενθέματα δε χρειάζονται αλλαγή.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση τοποθετείται πιεστική επίδεση. Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 1η μετεγχειρητική ημέρα μετά την επέμβαση οπότε και αφαιρείται η πιεστική επίδεση και τοποθετείτε ο ειδικός στηθόδεσμος για διάστημα ενός μήνα.

Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αναλγητικών.

Η ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς κανένα πρόβλημα καλύπτοντας μόνο την περιοχή της τομής. Δεν απαιτείται αφαίρεση των ραμμάτων καθότι γίνεται μόνο μια ενδοδερμική ραφή με απορροφήσιμο ράμμα.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και περιορίζονται με τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής, την τοποθέτηση του κατάλληλου μεγέθους του ενθέματος, την προληπτική αντιβιοτική αγωγή και την τήρηση των οδηγιών από την ασθενή.

Οι κύριες επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος (που θα απαιτήσει παροχέτευση), η φλεγμονή και η δημιουργία ρικνωτικής κάψας γύρω από το μόσχευμα το οποίο όμως είναι αρκετά σπάνιο και εμφανίζεται αρκετά χρόνια αργότερα.

Η ρικνωτική κάψα αν δημιουργηθεί μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της επέμβασης και να απαιτήσει εκ νέου χειρουργείο για την αφαίρεσή της και αντικατάσταση του ενθέματος.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


Αποτελέσματα Θεραπείας

Συχνές Ερωτήσεις

Μετά την επέμβαση αυξητικής στήθους ενδέχεται να εμφανισθεί οίδημα, μούδιασμα στην περιοχή των μαστών ή μώλωπες, τα οποία υποχωρούν σε διάστημα ενός μήνα.  Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί υπαισθησία των μαστών ή των θηλών, συνήθως όμως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από έξι μήνες το πολύ.

Η όψη των ουλών από το χειρουργείο απαλύνεται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως τοποθετούνται μέσα στην μασχάλη, γύρω από την θηλή, κάτω από το στήθος (υπομάστιος πτυχή) ή σπανιότερα γύρω από τον ομφαλό.

Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει σε ήπια εργασία μετά από μερικές ημέρες εφόσον δεν είναι χειρωνακτική.

Συνιστάται,  κατά τον πρώτο μήνα  η αποφυγή έντονης κίνησης των χεριών και η γυμναστική.

Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, στην περίπτωση της αυξητικής των μαστών δεν επηρεάζεται η γαλουχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή μαστογραφίας, για αυτό θα πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία για την εξέταση των μαστών. Παρόλα αυτά ένας έμπειρος ακτινοδιαγνώστης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ερμηνεία της μαστογραφίας ή τυχόν υπέρηχου.

Σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει και πτώση των μαστών, η επέμβαση της αυξητικής μπορεί να συνδυαστεί και με ανόρθωση.