polands-syndrome

Γενικές Πληροφορίες

time 1  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-3 ώρες. Σε περίπτωση χρήσης μικροαγγειακού ελεύθερου κρημνού η διάρκεια είναι περίπου 6 ώρες.

bed 1  Διάρκεια νοσηλείας: Ο ασθενής ανάλογα με το βαθμό παραμόρφωσης παραμένει στην κλινική για 1-3 βράδια ή και περισσότερο σε περίπτωση χρήσης μικροαγγειακού ελεύθερου κρημνού.

anesthesia 1 Είδος αναισθησίας: Υπό Γενική Αναισθησία

recovert Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της αποκατάστασης είναι άμεσα ορατό, ενώ οι λεπτομέρειές του είναι εμφανείς μετά από 1μήνα.

Περιγραφή διαδικασίας
Τι είναι;
Το σύνδρομο Poland είναι μια σπάνια συγγενής διαταραχή του θωρακικού τοιχώματος.

Περιλαμβάνει υποπλασία ή απλασία του μείζονα θωρακικού μυ, υποπλασία ή απλασία του στήθους καθώς και του συμπλέγματος θηλής-άλου.

Το σύνδρομο μπορεί να συνοδεύεται από άλλες συγγενείς δυσπλασίες, όπως οστικές και χόνδρινες ανωμαλίες των πλευρών και του στέρνου και ετερόπλευρες ανωμαλίες άνω άκρου. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Πότε συνιστάται;
Ενδείξεις

Το αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα ή ένας άνδρας με σύνδρομο Poland είναι ότι το στήθος φέρει μερική ή ολική απλαστία και ότι η οριοθέτηση της μασχάλης είναι ασαφής λόγω της έλλειψης μείζονα θωρακικού μυ.

και θεραπεία
Ταξινόμηση
Βαθμός Ι:

Μικρή παραμόρφωση που συνίσταται σε υποπλασία του μείζονος
θωρακικού μυός και σε μέτρια υποπλασία μαστού με αποτέλεσμα ασυμμετρία του μαστούστις γυναίκες αλλά μόνο μικρή ασυμμετρία στο θωρακικό τοίχωμα στους άνδρες. Η θηλή-άλως είναι παρούσα, αλλά συχνά μικρότερη και ανυψωμένη. Δεν εντοπίζονται σκελετικές ανωμαλίες σε ασθενή βαθμού Ι.

Βαθμός ΙΙ

Μέτρια παραμόρφωση με έντονη απλασία του μείζονος θωρακικού μυός, υποπλασία των άλλων μυών του θωρακικού τοιχώματος, μέτρια παραμόρφωση των πλευρών και έντονη παραμόρφωση του θωρακικού τοιχώματος σε άνδρες και γυναίκες. Ο μαζικόςιστός είναι σοβαρά υποπλαστικός ή απών και η θηλή-άλως είναι υποπλαστική ή απούσα. Στους άνδρες, ο βαθμός ΙΙ αντιμετωπίζεται καλύτερα με προσαρμοσμένο ένθεμα θωρακικού τοιχώματος, έναν πλατύ ραχιαίο ή άλλο ελεύθερο μικροαγγειακό κρημνό, με ή χωρίς ενέσεις αυτόλογου λίπους. Στις γυναίκες, ο πλατύς ραχιαίος κρημνός με διάταση ιστού και ένθεμα μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Συμπληρωματικές μεταφορές αυτόλογου λίπους μπορούν να βελτιώσουν τη συμμετρία. Οι προσβεβλημένοι μύες του θωρακικού τοιχώματος μπορεί να περιλαμβάνουν το μείζον θωρακικό, συμπεριλαμβανομένου του οδοντωτού, του πλατύ ραχιαίου και του έξω λοξού.

Βαθμός III

Οι σοβαρές παραμορφώσεις καταδεικνύουν απλασία του μαστού και του μείζονος θωρακικού καθώς και απλασία των άλλων μυών του θωρακικού τοιχώματος, ανωμαλίες των κύριων οστών και χόνδρων με απλασία των πλευρών και παραμόρφωση του στέρνου και μείζον παραμόρφωση θωρακικού τοιχώματος σε άνδρες και γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες, η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Συμπληρώνοντας την κλίμακα αποκατάστασης, οι ασθενείς βαθμού ΙΙΙ συχνά έχουν επίσης απόντες ή σοβαρά υποπλαστικούς πλατείς ραχιαίους μύες. Οι ελεύθεροι κρημνοί μπορεί να είναι οι καλύτερες επιλογές, όπως ο ετερόπλευρος ελεύθερος πλατύς ραχιαίος κρημνός με ένθεμα ή αποκατάσταση με βάση τους κοιλιακούς ιστούς. Η πρωτογενής διάταση δέρματος μπορεί συχνά να είναι απαραίτητη. Τα αποτελέσματα συχνά δεν είναι τόσο ικανοποιητικά και οι διαδοχικές ενέσεις λίπους συμβάλλουν στην εξισορρόπηση ελλείμματος μαλακών μορίων.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική Πορεία
Μετά την επέμβαση τοποθετείται πιεστική επίδεση.

Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 1η μετεγχειρητική ημέρα μετά την επέμβαση οπότε και αφαιρείται η πιεστική επίδεση και τοποθετείτε ο ειδικός στηθόδεσμος για διάστημα ενός μήνα. Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αναλγητικών.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανάλογη με τις υπόλοιπες επεμβάσεις μαστών.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και περιορίζονται με τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής, την προληπτική αντιβιοτική αγωγή και την τήρηση των οδηγιών από την ασθενή.

Σε περίπτωση που γίνει χρήση μικροαγγειακού ελεύθερου κρημνού, οι επιπλοκές μπορεί να αφορούν και τη δότρια και τη λήπτρια περιοχή.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


    Συχνές Ερωτήσεις

    Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει σε ήπια εργασία μετά από μερικές ημέρες εφόσον δεν είναι χειρωνακτική.

    Συνιστάται,  κατά τον πρώτο μήνα  η αποφυγή έντονης κίνησης των χεριών, άρσης βάρους και η γυμναστική.