egkauma

Γενικές Πληροφορίες

Έγκαυμα ονομάζεται η ιστική καταστροφή του δέρματος λόγω της επίδρασης κάποιου βλαβερού αιτίου. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από την ένταση της θερμότητας και από τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτή.
Διαβάθμιση εγκαύματος
Ταξινόμηση

Το έγκαυμα ταξινομείται ανάλογα με το βάθος και τις στιβάδες του δέρματος που έχουν επηρεαστεί. Το επιφανειακό έγκαυμα (έγκαυμα 1ου βαθμού) αφορά μόνο την επιδερμίδα, χωρίς να έχει επηρεαστεί η βασική στιβάδα της επιδερμίδας.

Το μερικού πάχους έγκαυμα (έγκαυμα 2ου βαθμού) αφορά την επιδερμίδα και μέρος του χορίου. Το μερικού πάχους έγκαυμα υποταξινομείται σε επιπολής μερικού πάχους, όταν έχουν επηρεαστεί η επιδερμίδα και το θηλώδες χόριο και σε εν τω βάθει μερικού πάχους, όταν έχουν επηρεαστεί η επιδερμίδα, το θηλώδες χόριο και το βάθος του εγκαύματος φτάνει μέχρι το δικτυωτό χόριο.

Το ολικού πάχους έγκαυμα (έγκαυμα 3ου βαθμού) αφορά την επιδερμίδα, το χόριο και το βάθος του εγκαύματος εκτείνεται μέχρι το υποδόριο λίπος.

Εκτός από το βάθος του εγκαύματος, η έκταση όσον αφορά την ολική επιφάνεια σώματος είναι σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την έκβαση του εγκαύματος. Υπολογίζεται ως ποσοστό της συνολικής επιφάνειας σώματος και για τον πιο εύκολο υπολογισμό της υπάρχουν ειδικά διαγράμματα υπολογισμού (διαγράμματα Lund & Browder).

Άλλος τρόπος διαχωρισμού των εγκαυμάτων είναι σε επιδερμικά (αντιστοιχούν σε αυτά του Α’ και Β’ βαθμού) και υποδερμικά (Γ’ βαθμού).

Αντιμετώπιση
Οξύ έγκαυμα

Στην Advanced Plastic Surgery κάνουμε την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση ενός εγκαύματος καθώς και την παρακολούθηση της πορείας ενός εγκαύματος που δεν χρήζει νοσηλείας σε ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων.

Οι αλλαγές και η παρακολούθηση είναι σημαντικές για την πορεία ενός εγκαύματος τόσο όσον αφορά την επούλωση, όσο και την αποκατάσταση της ουλής και τη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας ρικνωτικών ουλών.

Στην περίπτωση του εγκαύματος ολικού πάχους, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εσχαρεκτομή και κάλυψη του ελλείμματος με δερματικό μόσχευμα ή τοπικό ή απομακρυσμένο κρημνό. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση χρήσει συνήθως γενικής αναισθησίας και νοσηλείας στο συνεργαζόμενο Νοσοκομείο, με παρακολούθηση και αλλαγές μέχρι να γίνει η λήψη του μοσχεύματος ή του κρημνού.

Ειδικές κατηγορίες εγκαυμάτων, όπως το ηλεκτρικό ή χημικό έγκαυμα, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν.

Αποκατάσταση
Εγκαυματική ουλή

Η αποκατάσταση του εγκαύματος είναι ουσιαστικά η απελευθέρωση των ρικνώσεων και η διόρθωση των ανωμαλιών περιγράμματος. Αυτή δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκτομή της εγκαυματικής ουλής. Η εκτομή της ουλής είναι σχήμα οξύμωρο. Μια ουλή μπορεί μόνο να ακολουθείται από μια άλλη ουλή διαφορετικής ποικιλίας.

Όταν το βασικό πρόβλημα είναι αυτό του ανεπαρκούς δέρματος και μαλακών ιστών, η περαιτέρω εκτομή των «ουλών» μπορεί εύκολα να προστεθεί στο κλινικό πρόβλημα. Οι καλά επουλωμένες εγκαυματικές ουλές, αν τους δοθεί αρκετός χρόνος για να ωριμάσουν, είναι συχνά ένα εξαιρετικό παράδειγμα καμουφλάζ της φύσης.

Η λεπτή και σταδιακή μετάβαση από το μη εγκαυματικό δέρμα στην ουλή βοηθά την παραμόρφωση να ταιριάζει με τα περίχωρά της. Μια εγκαυματική ουλή που είναι εμφανής σε 1 έτος λόγω υπερτροφίας, ρίκνωσης και ερυθήματος, μπορεί να γίνει άσημη με περαιτέρω ωρίμανση. Οι επουλωμένες δευτέρου βαθμού εγκαυματικές παραμορφώσεις υπό τάση, που έχουν ως αποτέλεσμα υπερτροφία είναι αντιαισθητικές. Με τον καιρό και την απελευθέρωση της τάσης θα βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η απελευθέρωση της ρίκνωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναδιάταξη ιστών, όπως πλαστικές τύπου Ζ ή μεταφερόμενοι κρημνοί ή μπορεί να πραγματοποιηθεί με απελευθερώσεις και μεταμοσχεύσεις δέρματος από τα προκύπτοντα ελλείμματα. Η απελευθέρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τομή ή εκτομή των ουλών.

Η απελευθέρωση με τομή εκμεταλλεύεται την επούλωση που έχει ήδη συμβεί και λόγω της απελευθέρωσης της τάσης, θα βελτιώσει την εμφάνιση και την ποιότητα του ιστού που διατηρείται. Οι ώριμες ουλές και τα μοσχεύματα είναι ένα σύνηθες είδος και δεν θα ρικνωθεί σημαντικά μετά την απελευθέρωση. Τα μοσχεύματα μπορεί να είναι είτε μοσχεύματα δέρματος μερικού πάχους ή ολικού πάχους.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!