parotida

Γενικές Πληροφορίες

Η παρωτίδα αποτελεί το μεγαλύτερο σιελογόνο αδένα του ανθρώπινου οργανισμού. Το πιο σημαντικό ανατομικό στοιχείο που αφορά την παρωτίδα είναι το προσωπικό νεύρο. Η διέλευση του νεύρου χωρίζει την παρωτίδα σε επιπολής και εν τω βάθει λοβό. Εν συνεχεία το προσωπικό νεύρο μέσα στην παρωτίδα δίνει τον κροταφικό, το ζυγωματικό, τον παρειακό, τον κάτω γναθιαίο και τον τραχηλικό κλάδο.

Οι όγκοι που εμπλέκουν την παρωτίδα μπορεί να είναι καλοήθεις, που είναι ο πιο σύνηθες, αλλά μπορεί να είναι και κακοήθεις.

Η επιπολής παρωτιδεκτομή αφορά την αφαίρεση του παρωτιδικού αδένα επιπολής στο προσωπικό νεύρο.

Ενδείξεις

Οι ενδείξεις της επιπολής παρωτιδεκτομής είναι οι καλοήθεις ή χαμηλού βαθμού κακοήθειας όγκοι του επιπολής λοβού παρωτίδας, οι μεταστάσεις στους παρωτιδικούς λεμφαδένες από γειτονικά σημεία καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος ή από καρκίνο του έξω ακουστικού πόρου, η πρόσβαση στον εν τω βάθει λοβό του αδένα ή σε άλλες δομές εν τω βάθει του προσωπικού νεύρου και η χρόνια φλεγμονή του παρωτιδικού αδένα, που είναι ανθεκτική στη συντηρητική θεραπεία.

Κατηγορίες
Για το διαχωρισμό των όγκων παρωτίδας, ο κανόνας του 80 είναι ο πιο συνήθης που χρησιμοποιούμε:
  • Το 80% των όγκων παρωτίδας είναι καλοήθεις
  • Το 80% των καλοήθων όγκων παρωτίδας είναι πλειόμορφο αδένωμα
  • Το 80% των πλειόμορφων αδενωμάτων σιελογόνων αδένων συμβαίνουν στην παρωτίδα
  • Το 80% των παρωτιδικών πλειόμορφων αδενωμάτων συμβαίνουν στον επιπολής παρωτιδικό λοβό
  • Το 80% των μη θεραπευμένων πλειόμορφων αδενωμάτων παραμένουν καλοήθη
Χειρουργική τεχνική

Η τομή είναι ίδια με την τομή του facelift στην προωτιαία χώρα και συνεχίζει μέχρι τον τράχηλο. Εν συνεχεία εντοπίζεται η παρωτίδα και με τη βοήθεια ειδικού νευροδιεγέρτη, εντοπίζεται η πορεία του προσωπικού νεύρου. Ο αδένας που βρίσκεται επιπολής στο προσωπικό νεύρο αφαιρείται.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική Πορεία

Η νοσηλεία του ασθενή καθορίζεται διεγχειρητικά και μπορεί να είναι από 1 μέχρι 3 ημέρες. Είναι σχετικά ανώδυνη επέμβαση. Εκτός από την πιθανότητα αιμορραγίας ή αιματώματος, μια σημαντική επιπλοκή είναι η διατομή του προσωπικού νεύρου ή κάποιου από τους κλάδους του. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως ο όγκος διηθεί το προσωπικό νεύρο και είναι μια κατάσταση για την οποία ο ασθενής ενημερώνεται προεγχειρητικά.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!