gynecomastia

Γενικές Πληροφορίες

  Διάρκεια επέμβασης: Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-1 ½ ώρα.

  Διάρκεια νοσηλείας: Ο ασθενής αποχωρεί από τον χώρο του ιατρείου την ίδια μέρα.

Είδος αναισθησίας: Υπό Τοπική Αναισθησία

Χρόνος ανάρρωσης: Το αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι άμεσα ορατό.

Πού οφείλεται;
Τι είναι;
Γυναικομαστία ονομάζεται η αύξηση του λιπώδους ιστού και η εμφάνιση μαζικού αδένα στους άνδρες.

Η αφύσικη διόγκωση του ενός ή και των δύο μαζικών αδένων στον ανδρικό μαστό πρόκειται για μία κοινή διαταραχή του ανδρικού μαστού και αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα των ανδρών. Μπορεί να επηρεάζει μόνο τον ένα μαστό, αν και συνηθέστερα προσβάλλει το ανδρικό στήθος αμφοτερόπλευρα.

Η γυναικομαστία θεωρείται φυσιολογική κατάσταση σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: νηπιακή ηλικία, εφηβεία και ηλικιωμένοι.
Στη νηπιακή ηλικία, η γυναικομαστία οφείλεται στην παροδική αύξηση των οιστρογόνων λόγω της μητέρας, γι’ αυτό και είναι παροδική.
Στην εφηβεία οφείλεται σε ανισορροπία οιστραδιόλης και τεστοστερόνης.
Στους ηλικιωμένους οφείλεται σε πτώση της τεστοστερόνης και κατά συνέπεια σε μεταβολή της αναλογίας τεστοστερόνης προς οιστρογόνα.

Που οφείλεται;

Η πιο συνηθισμένη αιτία γυναικομαστίας είναι άγνωστη (ιδιοπαθής). Άλλες αιτίες έχουν να κάνουν με λήψη φαρμάκων ή ουσιών, με ορμονολογικά προβλήματα και με όγκους κυρίως των επινεφριδίων και της υπόφυσης.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με υπέρηχο μαστών.

Πότε συνιστάται;
Ενδείξεις
Η γυναικομαστία παρουσιάζεται με αυξημένο όγκο μαστού, που μπορεί να αφορά σε αυξημένη ποσότητα λίπους ή μαζικού αδένα ή και στα δύο.

Ως εκ τούτου, το ανδρικό στήθος εμφανίζει γυναικεία όψη. Εμφανίζεται σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού.

Ταξινόμηση:

Η ταξινόμηση γίνεται σε 4 στάδια:

  1. Μικρή μεγέθυνση
  2. Μέτρια μεγέθυνση χωρίς περίσσεια δέρματος
  3. Μέτρια μεγέθυνση με αρκετή περίσσεια δέρματος
  4. Έντονη μεγέθυνση με αρκετή περίσσεια δέρματος
& αντιμετώπιση
Διάγνωση
Με κλινική εξέταση καθώς και με λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού και ψηλάφηση του μαστού, ο Πλαστικός Χειρουργός θα είναι σε θέση να καταλάβει αν υπάρχει γυναικομαστία.

Εφόσον κλινικά έχουμε την εικόνα γυναικομαστίας, τότε ο ασθενής ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε υπέρηχο μαστών ή και μαστογραφία, ενώ μερικές φορές κρίνεται απαραίτητη και η βιοψία του μαζικού αδένα, προκειμένου να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο συσχέτισης της γυναικομαστίας με καρκίνο του μαστού.

Αντιμετώπιση

Η επέμβαση θεωρείται επέμβαση ρουτίνας στην Πλαστική Χειρουργική. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο χώρο της κλινικής. Αρχικά, εφαρμόζονται όλα τα στάδια μιας Laser SmartLipo λιποαναρρόφησης.

Αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία, η οπτική ίνα του laser εισέρχεται μέσω μιας οπής απευθείας στον υποδόριο ιστό της προβληματικής περιοχής, λιώνει τα λιποκύτταρα και τα μετατρέπει σε ένα λεπτόρρευστο υγρό, χωρίς την καταστροφή των υποκείμενων ιστών και του δέρματος.

Στη συνέχεια το ρευστοποιημένο λίπος αναρροφάται με τη βοήθεια μιας λεπτής ατραυματικής κάνουλας, επιτυγχάνοντας την πλήρη και οριστική αφαίρεση του λίπους με σημαντική μείωση πόντων.

Στην περίπτωση που υπάρχει υπερτροφικός μαζικός αδένας, εφαρμόζεται εκ νέου τοπική αναισθησία και γίνεται μια ημισεληνοειδής τομή στο κάτω όριο δέρματος-θηλαίας άλου. Διενεργείται υποδόρια μαστεκτομή.

Η ουλή μετά από περίπου 1 μήνα από την επέμβαση δεν είναι καθόλου ορατή.  Σε περίπτωση που υπάρχει αρκετή περίσσεια δέρματος μπορεί να γίνει και περιθηλαία μαστοπηξία.

Τι να προσέξετε
Μετεγχειρητική Πορεία
Λόγω της σύγχρονης μεθόδου αντιμετώπισης της γυναικομαστίας με Laser Smartlipo Λιποαναρρόφηση, ο ασθενής δε φέρει ουλές ή σημάδια και μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι του.

Χορηγείται προληπτική αντιβίωση για περίπου 5 ημέρες.

Ο ασθενής πρέπει να φορά ειδικό γιλέκο και να αποφύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 15 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές άμεσα.

και αντιμετώπισή τους
Επιπλοκές

Δεν υπάρχουν επιπλοκές, πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδος καθώς δεν απαιτείται υπνοχάλαση, μέθη ή γενική αναισθησία.

Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!
Έχετε απορίες; Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε!


Αποτελέσματα θεραπείας

Συχνές Ερωτήσεις

Μετά την επέμβαση, το αποτέλεσμα δε διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση δε, που κάποιος πάρει κιλά, το στήθος του δεν θα επηρεαστεί καθόλου ενώ το λίπος που θα πάρει θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο του το σώμα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της μόνιμης καταστροφής των λιποαποθηκών του στήθους

Η επέμβαση με την αναίμακτη λιποαναρρόφηση Smartlipo είναι απόλυτα ασφαλής, λόγω της χορήγησης τοπικής μόνο αναισθησίας.

Πρόκειται για μία καινοτόμο, ανώδυνη και αναίμακτη επεμβατική μέθοδος, που πλεονεκτεί έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών μεθόδων.

Κατά κανόνα, η επέμβαση γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών.

Θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον Πλαστικό Χειρουργό για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της γυναικομαστίας, εφόσον η υπερανάπτυξη του στήθους είναι σταθερή για κάποιους μήνες και δεν είναι κάποια προσωρινή κατάσταση (π.χ. λόγω αύξησης βάρους).

Η γυναικομαστία δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κακοήθεια και η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες έχει εμφανιστεί σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων γυναικομαστίας.

Μερικές φορές όμως, η εμφάνιση γυναικομαστίας, αποτελεί ένδειξη ύπαρξης καρκίνου των όρχεων ή του προστάτη.

Μετά από την επέμβαση αντιμετώπισης της γυναικομαστίας με τη Laser Smartlipo Λιποαναρρόφηση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη ημέρα καθώς δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας.

Συνιστάται να αποφευχθεί ήπια γυμναστική τις πρώτες 5-7 ημέρες.